Maal Hijrah 2024: Cuti, Tema dan Peristiwa

Artikel kali ini memaparkan tentang tarikh cuti, tema dan peristiwa sambutan Maal Hijrah bagi tahun 2024 atau 1446 Hijrah di Malaysia. Maal Hijrah atau juga dikenali sebagai Awal Muharam adalah sambutan tahun baru mengikut kalendar Islam.

Tarikh Cuti Maal Hijrah 2024M / 1446H

Maal Hijrah atau Awal Muharam adalah merupakan hari cuti umum bagi setiap negeri di Malaysia. Bagi tahun ini, tarikh cuti Maal Hijrah adalah seperti berikut:

7 Julai 2024 (Ahad) bersamaan 1 Muharram 1446 Hijrah

Tema Maal Hijrah 2024M / 1446H

Tema Maal Hijrah 2024M / 1446H yang telah ditetapkan adalah
Al-Falah Pemacu Malaysia Madani

Sempena Sambutan Maal Hijrah tahun ini, Kerajaan Malaysia telah memilih tema “Al-Falah Pemacu Malaysia Madani”. Tema ini adalah manifestasi dari intipati ajaran Rasulullah SAW dan ia merupakan satu tema yang sangat signifikan bagi memacu umat di negara ini ke arah kejayaan yang hakiki dunia dan akhirat. Dalam konteks ini, pembangunan ummah yang berteraskan konsep al-Falah (kejayaan) ini perlu disemai, digarap, dihayati dan dicapai bagi merealisasikan Gagasan Malaysia MADANI.

Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan 2024M / 1446H

Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan tahun ini akan diadakan pada 7 Julai 2024 bersamaan 1 Muharram 1446 Hijrah bertempat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) bermula jam 8.00 pagi.

Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 2024 ini akan dimulakan dengan Majlis Bacaan Doa Akhir dan Awal Tahun di Masjid Putra, Putrajaya pada 6 Julai 2024 jam 7.00 malam.

Seterusnya, kemuncak pengisian majlis sambutan ini adalah penyampaian Titah Diraja oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan diikuti dengan Penyampaian Anugerah Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan dan Antarabangsa.

Kriteria tokoh yang dipilih adalah berdasarkan kepada sumbangan besar dalam pembangunan ummah dan perkembangan syiar Islam selain mendapat pengiktirafan serta diterima oleh masyarakat dalam dan luar negara. Tambahan lagi, tokoh juga perlu memiliki pengetahuan dan pengalaman yang luas serta mempunyai sifat dan peribadi yang unggul untuk dicontohi.

Majlis sambutan ini akan dihadiri oleh Menteri dan Timbalan Menteri Kabinet, Duta-duta, Ketua-ketua Jabatan / Agensi Kerajaan, pegawai-pegawai kanan Kerajaan, kontinjen yang mengambil bahagian dan juga orang awam.

Logo Rasmi Sambutan Maal Hijrah

Peristiwa Hijrah

Peristiwa Hijrah merujuk kepada perpindahan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat baginda dari Mekah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa ini merupakan salah satu peristiwa penting dalam sejarah Islam yang membawa perubahan besar dalam perkembangan agama Islam dan kehidupan umat Islam secara keseluruhannya.

Latar Belakang Hijrah

 1. Penindasan di Mekah
  • Sebelum hijrah, umat Islam di Mekah menghadapi penindasan dan tekanan yang hebat daripada kaum Quraisy yang menentang ajaran Islam.
  • Keadaan ini menyebabkan kehidupan umat Islam di Mekah menjadi semakin sukar dan mereka tidak bebas mengamalkan ajaran agama mereka.

 2. Jemputan dari Madinah
  • Penduduk Madinah (ketika itu dikenali sebagai Yathrib) yang terdiri daripada dua kabilah utama, iaitu Aus dan Khazraj, telah mendengar tentang ajaran Islam dan mereka berminat untuk memeluk agama ini.
  • Mereka telah mengadakan beberapa pertemuan dengan Nabi Muhammad SAW dan akhirnya menjemput baginda untuk berhijrah ke Madinah serta menjadi pemimpin mereka.

Perjalanan Hijrah

 1. Perancangan dan Persiapan
  • Nabi Muhammad SAW telah merancang perpindahan ini dengan teliti untuk memastikan keselamatan para sahabat dan diri baginda sendiri.
  • Baginda telah mengarahkan para sahabat untuk berhijrah secara berperingkat-peringkat agar tidak menarik perhatian kaum Quraisy.

 2. Perjalanan ke Madinah
  • Pada malam hijrah, Nabi Muhammad SAW dan Saidina Abu Bakar R.A telah meninggalkan Mekah dan bersembunyi di Gua Thur selama tiga hari untuk mengelak daripada dikesan oleh kaum Quraisy.
  • Selepas itu, mereka meneruskan perjalanan ke Madinah dengan bantuan seorang pemandu yang mahir dengan jalan tersebut.

Kesan dan Kepentingan Hijrah

 1. Pembentukan Masyarakat Islam
  • Setibanya di Madinah, Nabi Muhammad SAW telah berjaya menyatukan penduduk Madinah yang terdiri daripada pelbagai kabilah dan golongan, termasuklah penduduk Yahudi, dalam sebuah piagam yang dikenali sebagai Piagam Madinah.
  • Piagam ini menjadi asas kepada pembentukan masyarakat Islam yang harmoni dan bersepadu di Madinah.

 2. Permulaan Kalendar Islam
  • Peristiwa Hijrah dijadikan titik permulaan bagi kalendar Islam, yang dikenali sebagai Kalendar Hijrah atau Kalendar Islam.
  • Tahun pertama dalam kalendar Islam bermula dengan tahun Hijrah Nabi Muhammad SAW, iaitu 622 Masihi.

 3. Perubahan Sosial dan Politik
  • Hijrah membawa perubahan besar dalam struktur sosial dan politik umat Islam. Madinah menjadi pusat perkembangan Islam dan markas bagi aktiviti dakwah serta perjuangan umat Islam.
  • Nabi Muhammad SAW menjadi pemimpin yang dihormati dan memainkan peranan penting dalam menyebarkan ajaran Islam ke seluruh Semenanjung Arab.

Kesimpulannya peristiwa Hijrah bukan sekadar perpindahan fizikal sahaja tetapi membawa makna yang mendalam dari segi spiritual, sosial, dan politik dalam sejarah Islam. Ia mengajar umat Islam tentang kepentingan pengorbanan, kesabaran, dan perpaduan dalam menghadapi cabaran hidup.

Leave your vote

Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.