negeri-Malaysia negeri-Malaysia

Senarai Negeri di Malaysia

Artikel kali ini memaparkan tentang senarai negeri di Malaysia termasuk lokalitinya di dalam peta. Namun sebelum mengetahui lebih lanjut tentang senarai negeri di Malaysia, mari kita mengenali serba sedikit tentang Malaysia terlebih dahulu.

Malaysia مليسيا

Negara Malaysia merupakan sebuah negara yang terletak di Asia Tenggara dan terbahagi kepada 2 kawasan yang mengapit Laut China Selatan iaitu Semenanjung Malaysia dan Malaysia Borneo serta mempunyai keluasan seluas 330,534km² kilometer persegi (sumber: Jabatan Penerangan Malaysia, 2017). Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai pelbagai warisan budaya, alam semula jadi yang menakjubkan, serta kepelbagaian etnik dan kebudayaan. Salah satu aspek penting dalam kepelbagaian ini adalah senarai negeri di Malaysia, yang terdiri daripada 13 negeri dan 3 wilayah persekutuan. Setiap negeri mempunyai ciri-ciri tersendiri yang menarik dan mempunyai sumbangan unik kepada identiti Malaysia secara keseluruhan.

Senarai Negeri di Malaysia

 1. Johor
 2. Melaka
 3. Pahang
 4. Negeri Sembilan
 5. Selangor
 6. Perak
 7. Terengganu
 8. Kelantan
 9. Pulau Pinang
 10. Kedah
 11. Perlis
 12. Sabah
 13. Sarawak
 14. 3 Wilayah Persekutuan iaitu:
  • Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
  • Wilayah Persekutuan Labuan
  • Wilayah Persekutuan Putrajaya

Peta Malaysia

1. Johor

Johor terkenal dengan keindahan pantainya dan juga sebagai pusat industri. Ia adalah negeri yang terletak di selatan Semenanjung Malaysia, dengan bandar utamanya ialah Johor Bahru, sebuah bandaraya yang berkembang pesat.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Advertisement

2. Kedah

Kedah, yang terletak di utara Semenanjung Malaysia, adalah negeri yang subur dengan ladang padi yang luas. Negeri ini juga mempunyai sejarah yang kaya dengan pelbagai situs sejarah dan kebudayaan Melayu.

3. Kelantan

Kelantan adalah negeri yang mempunyai kekayaan seni tradisional Melayu yang unik. Ia terkenal dengan seni ukir kayu dan tenunan songket yang indah. Kota Bharu, ibu negeri Kelantan, adalah pusat penting seni dan kebudayaan Melayu.

4. Melaka

Melaka adalah salah satu negeri paling bersejarah di Malaysia. Ia pernah menjadi pusat perdagangan utama di rantau ini dan mempunyai warisan kolonial Portugis, Belanda, dan British yang kaya.

5. Negeri Sembilan

Negeri Sembilan terkenal dengan seni bina tradisionalnya dan juga kebudayaan Orang Asli yang unik. Ia terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia dan mempunyai sejarah politik yang unik dengan sistem pemerintahan warisan Melayu yang dikenali sebagai ‘Undang’.

6. Pahang

Pahang adalah negeri terbesar di Semenanjung Malaysia dan mempunyai pelbagai tempat menarik seperti Taman Negara, hutan hujan tertua di dunia. Ia juga mempunyai pantai-pantai yang menakjubkan di pantai timurnya.

7. Perak

Perak terkenal dengan warisan sejarahnya, terutamanya kerajaan Melayu Perak yang bersejarah. Negeri ini juga mempunyai keindahan alam semula jadinya sendiri seperti Tasik Temenggor dan Lembah Kinta.

8. Perlis

Perlis adalah negeri terkecil di Malaysia dan terletak di sebelah utara Semenanjung. Ia terkenal dengan kebun-kebun buahnya dan juga merupakan pintu masuk ke Malaysia dari Thailand.

9. Pulau Pinang

Pulau Pinang, terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia, adalah salah satu negeri yang paling pesat membangun dengan campuran warisan sejarah dan moden yang menarik. Ia terkenal dengan makanan jalanan dan seni bina warisan di George Town, ibu negerinya.

10. Sabah

Sabah adalah salah satu negeri di Bahagian Borneo Malaysia. Ia terkenal dengan kepelbagaian etniknya, taman-taman negaranya yang menakjubkan seperti Taman Kinabalu, dan pantai-pantainya yang indah.

11. Sarawak

Sarawak juga terletak di Bahagian Borneo Malaysia. Ia adalah negeri yang besar dengan kepelbagaian budaya, etnik, dan alam semula jadinya. Ia terkenal dengan rumah panjang orang asalnya dan juga kawasan hutan hujannya yang terpelihara.

12. Selangor

Selangor adalah negeri yang terletak di sekitar Lembah Klang, yang merupakan kawasan metropolitan terbesar di Malaysia dengan bandar utamanya, Shah Alam, dan ibu negerinya, Kuala Lumpur.

13. Terengganu

Terengganu terkenal dengan keindahan pantainya dan merupakan destinasi popular untuk aktiviti seperti menyelam dan bersiar-siar. Ia juga terkenal dengan seni ukiran kayu dan batiknya.

Wilayah Persekutuan

Wilayah Persekutuan Malaysia terdiri daripada tiga kawasan penting: Kuala Lumpur (ibu negara), Labuan, dan Putrajaya (ibu pentadbiran). Kuala Lumpur adalah pusat kewangan dan perdagangan Malaysia, Labuan adalah pusat kewangan antarabangsa, manakala Putrajaya adalah pusat pentadbiran kerajaan persekutuan.

Senarai negeri di Malaysia mencerminkan kepelbagaian budaya, sejarah, dan keindahan alam semula jadi negara ini. Setiap negeri dan wilayah mempunyai ciri-ciri unik yang menjadikan Malaysia sebuah destinasi yang menarik untuk diterokai dan dinikmati. Dengan warisan budaya yang kaya dan keindahan alam semula jadi yang menakjubkan, Malaysia adalah tempat yang hebat untuk ditelusuri dan dihayati.

Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Advertisement