deepavali-malaysia deepavali-malaysia

Perayaan Hari Deepavali 2024

Artikel kali ini akan memaparkan tentang sejarah, tarikh serta tradisi bagi Perayaan Hari Deepavali.

Hari Deepavali merupakan salah satu perayaan yang paling dinanti-nantikan oleh komuniti atau masyarakat Hindu di Malaysia pada setiap tahun. Pada tahun 2024 ini, Deepavali akan dirayakan dengan penuh kegembiraan dan kebersamaan di seluruh negara.

Sejarah Deepavali

Deepavali atau juga dikenali sebagai “Festival Cahaya” adalah perayaan keagamaan yang dirayakan oleh penganut Hindu di seluruh dunia. Perayaan ini melambangkan kemenangan kebaikan ke atas kejahatan dan kegelapan, serta kembalinya Maharaja Rama ke Ayodhya selepas berakhirnya masa pengasingan selama 14 tahun.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Advertisement

Tarikh Perayaan Deepavali 2024

Perayaan Hari Deepavali tahun 2024 di Malaysia akan jatuh pada tanggal 31 Oktober 2024 (Khamis).

Tarikh ini merupakan cuti umum yang telah ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia bagi membolehkan masyarakat Hindu dan komuniti lain merayakan perayaan ini secara bersama-sama.

hari-deepavali

Tradisi Perayaan Deepavali di Malaysia

Di Malaysia, Deepavali dirayakan dengan pelbagai tradisi dan kegiatan yang mencerminkan kekayaan budaya dan keharmonian antara pelbagai kaum. Beberapa tradisi dan perayaan Deepavali yang khas di Malaysia termasuk:

  1. Pembersihan Rumah: Sebelum kedatangan Deepavali, masyarakat Hindu akan membersihkan dan menghias rumah mereka. Ini dilakukan bagi menyambut kedatangan Dewa Lakshmi, dewi kekayaan.
  2. Pemasangan Pelita: Rumah-rumah dan kawasan-kawasan sekitar dihiasi dengan pelita dan lampu-lampu untuk menyambut perayaan Deepavali. Ia melambangkan kemenangan cahaya ke atas kegelapan.
  3. Makanan dan Kuih Tradisional: Masyarakat Hindu menyediakan pelbagai makanan dan kuih tradisional untuk dikongsi bersama keluarga, sahabat, dan jiran tetangga. Antara hidangan popular termasuk muruku, laddu, dan bahulu.
  4. Kunjungan ke Kuil: Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan ke kuil untuk bersembahyang dan memohon berkat dari dewa-dewa. Kuil-kuil ini akan dihiasi dengan bunga-bunga dan lampu-lampu.
  5. Berkumpul Bersama Keluarga dan Sahabat: Deepavali adalah masa untuk berkumpul bersama keluarga dan sahabat bagi meraikan kegembiraan dan persaudaraan. Pertukaran hadiah, makanan, dan cerita bersama merupakan sebahagian daripada tradisi ini.

Perayaan Hari Deepavali adalah masa yang penuh kegembiraan dan kebersamaan bagi masyarakat Hindu dan komuniti lain di Malaysia. Ia menampilkan kekayaan budaya dan sejarah yang perlu disyukuri dan diraikan bersama-sama masyarakat Malaysia. Semoga Deepavali tahun ini membawa kebahagiaan dan keceriaan kepada semua yang merayakannya.

Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Advertisement