doa-makan doa-makan

Doa Sebelum dan Selepas Makan : Doa dan Keistimewaan

Membaca doa sebelum dan selepas makan adalah satu ungkapan syukur kepada Allah SWT di atas rezeki yang diberikan. Dengan membaca doa juga dapat menambahkan lagi kesedaran dan keberkatan tentang makanan yang kita nikmati.

Doa Sebelum Makan

Doa ini adalah permulaan bacaan yang disyorkan sebelum makan. Ia menegaskan bahawa tindakan kita makan adalah dalam nama Allah, dan memberi penghormatan kepadaNya sebagai pemberi rezeki. Dengan menyebut nama Allah sebelum makan, kita mengakui bahawa makanan itu adalah karunia dan pemberian-Nya.

الَّلهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيمَا رَزَقْتَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Allahumma baarik llanaa fiima razaqtanaa waqinaa adzaa ban-naar

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Advertisement

Maksudnya:

“Yaa Allah, berkatilah rezeki yang engkau berikan kepada kami, dan peliharalah kami dari seksa api neraka.“

doa-sebelum-makan

Doa Selepas Makan

اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِيْنَ اَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ

Alhamdu lillahhil-ladzi ath-amanaa wa saqaana waja’alanaa minal muslimiin

Maksudnya:

“Segala puji bagi Allah yang memberi kami makan dan minum serta menjadikan kami muslim.

doa-selepas-makan

Keistimewaan Doa Sebelum Selepas Makan

Menyucikan Tindakan Makan

Doa sebelum makan, dengan lafaz “Bismillahirrahmanirrahim” membawa kepada kesedaran bahawa setiap tindakan kita, termasuk makan, haruslah dimulakan dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Ini membimbing kita agar tidak mengambil mudah akan nikmat makanan yang diberikan tetapi sentiasa menghargainya sebagai satu anugerah dari Yang Maha Esa.

Menghargai Sumber Rezeki

Tradisi doa sebelum makan mengajarkan kita untuk menghormati sumber-sumber rezeki yang dikurniakan oleh Allah SWT. Ketika berdoa, kita mengakui bahawa makanan itu tidak datang dengan sendirinya. Ia adalah hasil daripada usaha, penjagaan, dan kebijaksanaan Allah SWT yang tiada tandingannya.

Mengukuhkan Kebersyukuran

Doa selepas makan mengingatkan kita untuk sentiasa bersyukur atas segala rezeki yang diberikan, baik makanan mahupun minuman. Dengan menyebut nama Allah selepas makan, kita menegaskan bahawa setiap kepuasan yang kita nikmati adalah berkat dariNya.

Mengajarkan Etika Makan

Tradisi doa sebelum dan selepas makan juga mengajarkan etika makan yang baik. Ia mengingatkan kita supaya tidak tergesa-gesa dan terlalu rakus semasa makan, tetapi lebih menikmati makanan dengan penuh kesyukuran dan kehormatan.

Kesimpulannya, tradisi doa sebelum dan selepas makan adalah satu lagi contoh bagaimana nilai-nilai keagamaan tersusun rapi dalam kehidupan seharian masyarakat Malaysia. Ia bukan sekadar satu rutin, tetapi satu amalan yang membentuk sikap dan cara hidup yang berteraskan kesyukuran, penghormatan, dan kebersamaan.

Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Advertisement